poniedziałek, 15 grudnia 2008
Potrawy
Grzybowe uszka wigilijne
Składniki:
Ciasto
1 szklanka mąki
1 jajko
Farsz
2 cebule
garść suszonych grzybów
1 łyżka masła
Przyprawy: sól, pieprz
Przygotowanie:
Ciasto
1. Zagnieć ciasto z mąki, jajka i letniej wody
Farsz
1. Namocz grzyby, ugotuje w tej wodzie odcedź i posiekaj
2. Obierz cebule, posiekaj i podsmarz na maśle
3. Wymieszaj wszystko i dopraw do smaku
Uszka
1. Rozwałkuj cienko ciasto na powierzchni posypanej mąką
2. Potnij na kwadraciki
3. Na każdym nałóż małą łyżeczką farsz i zagnij po przekątnej
4. Starannie zlep końce a potem przeciwległe brzegi - najlepiej wyobrazić sobie, jak takie uszko powinno wyglądać i to zrobić
5. Uszka gotować we wrzącej osolonej wodzie.
Jeżeli gotujemy wcześniej niż podajemy i uszka ostygną - warto położyć je na sitko i przelać wrzątkiem.
Podawaj z barszczem Im więcej uszek w talerzu tym lepiej dla biesiadników !!!
Etykiety:
Boże Narodzenie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz