niedziela, 14 grudnia 2008
Potrawy na Wigilie
Przepis na żur
Przygotuj: 200 gramów mąki pytlowej, 200 gramów mąki razowej, 2 ząbki czosnku, kromkę razowca, nieco soli.
Jak to zrobić? - Obydwa rodzaje mąki wymieszać, zalać ciepłą przegotowaną wodą (w kamiennym garnku) aby powstał rzadki zaczyn, dodać czosnek, razowiec i sól, dokładnie roztrzepać i pozostawić na 4-5 dni w ciepłym miejscu.
Żur
Przygotuj: Kawałek selera, 2 pietruszki, kilka suszonych prawdziwków, sól, czosnek, 3/4 litra żuru.
Jak to zrobić? - Przygotować wywar z pietruszki, selera, grzybów, a kiedy warzywa będą miękkie, przecedzić przez sitko, dodać żur i czosnek.
Podawać z ziemniakami z wody ze śmietaną.
Zupa rybna
Składniki dla 2-4 osób
2 kostki bulionu warzywnego,
50 dag filetow rybnych,
2 cebule,
1 lyzka masla,
200ml smietany,
1 lyzka natki pietruszki posiekanej,
Opis przygotowaniaczas przygotowania: do 20 minCebule oczyscic,pokroic w paski.Bulion warzywny rozpusic w 1 l wrzacej wody., dodac maslo filety i cebule.Gotowac okolo 10 min pilnowac zeby ryba sie nie rozpadla.Doprawic smietana, posypac natka pietruszki.
Etykiety:
Boże Narodzenie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz